×

Wino czerwone

Wino czerwone

Wino białe czy czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała też do naszego kraju. Coraz to częściej na naszych stołach gości ten wyjątkowy trunek. Niestety, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jakim sposobem dobierać wino do dań nie jest nazbyt rozbudowana. Radzimy które wino pasuje do których dań.

Sklep z winami Kraków

Jakie wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najporządniej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być niemniej jednak lekkie. Jeśli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najporządniej wino czerwone. W ostateczności takie danie wolno zestawić również z winem różowym.

wino w kartonie

Z którym winem serwować ryby?
Stara zasada powiada, iż do ryb najprzyzwoiciej pasuje wino białe. Warto jednak pamiętać, że nie jest to sztywna reguła. Jeżeli podajemy gościom zupę rybną, mamy prawo podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednakże jeden: musi to być wino lekkie.

Z jakim winem najprawidłowiej komponuje się mięso?
W tym przypadku dużo zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu podawać wolno zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wstępuje wyłącznie wino czerwone. Cielęcina ma prawo być podawana lub z młodym winem czerwonym, czy też musującym winem różowym. Jeżeli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.