×

przepisy na dania z oryginalnymi włoskimi dodatkami

przepisy na dania z oryginalnymi włoskimi dodatkami

Dobry, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Oczywiście, chodzi o mozzarellę. Znany na całym globie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a całkowicie z rejonu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie jedynie dzięki łagodnemu smaku, jakkolwiek także specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają całkiem nowego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, ale równocześnie nie zmienia własnego delikatnego i naturalnego smaku.

tiramisu

Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy włoskiej pizzy bądź też innych potraw, czy to z makaronami lub też innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym naturalnie serem rzadko zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub ewentualnie mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest niesłychanie specyficzne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt i smak. Oczywiście ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w szczególnych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niewielką ilością serwatki. Dzięki temu ser jest ciągle świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus artykuły sero podobne

włoskie produkty   

Wszyscy fanatycy serów, restauratorzy, kucharze czy najzwyczajniej w świecie zwykli ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak ściśle mówiąc ser. W większości wypadków sprzedawany towar to artykuły seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach zapakowań. Ten problem dotyczy też mozzarelli. W jaki sposób wspomniano na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana i legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania według stereotypowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, zarówno nazwa i receptura są napisane na listę produktów chronionych i tradycyjnych.

mozarella

Skąd wobec tego wziąć kreatywny, pyszny ser mozzarella? Wystarczy udać się do wypróbowanych delikatesów. Wypada jednakże liczyć się z tym, że innowacyjny włoski ser będzie sporo droższy, aniżeli sprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy sztampowego sera mozzarella jesteśmy w stanie powiedzieć jedno – w gruncie rzeczy należałoby dopłacić oraz radować się pysznym smakiem.